Интелектът на човек не се измерва само с броя книги,

...
 Интелектът на човек не се измерва само с броя книги,
Коментари Харесай

Кои са законите на уважение към книгите

 Интелектът на човек не се мери единствено с броя книги, които е прочел и с това, което е научил от тях. Той в голяма степен зависи и от отношението, което демонстрира към тях до момента в който разлиства страниците им. Защото книгите заслужават почитание не поради субективната преценка на тяхната полза, а поради това, което са – парченца просвета, родени от нечие въображение, опит или пристрастеност, които все някой ще припознае като скъп източник на познания.

 Вижте кои са 10-те закона на почитание към книгите и ги превърнете в свое безапелационно предписание, без значение дали ги разлиствате инцидентно или са ваша обичана творба.

1. Пазете всяка книга като зениците на очите си – тя е скъпа съкровищница от познание и отваря вратите към един чужд и по-вълнуващ свят!

2. Не пипайте книгите с мръсни ръце – измивайте се преди да четеш!

3. Не плюнчете пръсти и подсушавайте ръцете си, когато разгръщаш книги!

4. Не кашляйте и не кихайте върху страниците!

5. Не пишете, не драскайте и не се подписвайте в книгите – всяка страница е свещена и не заслужава да бъде накърнена. Дори да са за подарък, потърсете различен метод да оставите посланието си!

6. Не отбелязвайте страниците с подгъване на ъглите!

7. Не оставяйте книгата разтворена и не слагай твърди предмети върху нея или сред страниците й!

8. Пазете книгата от влага, прахуляк и мазнини!

9. Помнете, че книгата би трябвало да е чиста и здрава, тъй като ще я четат други след вас, а вероятно ще се наложи да я отворите наново.

10. Обичайте и пазете книгите! Те са най-хубавият и правилен ваш другар, който може да ви разсмее, да ви разтовари, да ви поведе по необятни светове и да ви помогне в най-тежките моменти от живота.

 Ако сте от тези буйни фенове на книги, които изпадат в транс, когато влязат в книжарница, видят богат домашна библиотека или самите те имат такава, то евентуално неумишлено към този момент спазвате по-голяма част от тези закони. Но с цел да бъде четенето наслаждение е нужно и нещо друго – просвета на четене. Вижте няколко потребни правила, които освен ще създадат процеса на четене по-приятен, само че и ще благоприятстват физическия ви и здравословен комфорт. 

Не четете до преуморяване – мозъкът стартира да работи по-бавно и мъчно усвоява информацията. Така на следващия ден може да се наложи да препрочетете страниците. Не четете при звук и диалози – разсейването пречи на мозъка да се концентрира върху написаното. Не четете незабавно след ястие – тялото е заето с обработването на храната, което постоянно провокира унесеност и липса на сила за други интелектуални действия. Не четете в легнало състояние, тъй като ще навредите на очите си – потвърдено е, че изкривяването на ъгъла на тялото при четене се отразява директно върху остротата на зрението и фокуса. Не четете превити и изкривени над книгата. Четете по този начин, че светлината да пада отляво. Не четете, когато очите ви са изморени – рискувате да си аргументите главоболие. Не четете при едва осветяване – зениците се уголемяват от дефицита на светлина и след един по-дълъг интервал от време ще настъпят отклонения в зрението.

 Книгите са наложителна и неразделна част от културната и ценностна система на всеки себеуважаващ се субект. Затова четете до момента в който сте млади, тъй като когато остареете, ще бъде късно!

Инфо: www.sense4style.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР